Gerak Ke Beijing~

Bismillahirrahmannirrahim…

Alhamdulillah, Program Lawatan Ilmiah MPP ke China telah berjaya diadakan pada 24 hingga 30 November 2009. Banyak pengalaman yang ditimba samaada daripada bermulanya perancangan hingga akhir lawatan ini. Mungkin amat pahit semasa awal mengalaminya, tetapi manis selepas merasainya..Tahniah MPP USIM. Pengorbanan yang amat berbaloi terutama pengarah program… Alfu Mabruk~

Ini merupakan pengalaman kedua ke luar negara dalam membawa nama USIM, tetapi kali ini terasa amat seronok kerana pergi ke Beijing ramai2 bersama sahabat-sahabat MPP yang lain. Mungkin bunyi macam kami pergi makan angin,hanya Allah sahaja yang tahu pengorbanan kami dalam usaha utk smpai ke sana atas permintaan pengurusan Universiti untuk membuat program berbentuk demikian. I.allah ada input2 yang kami akan sampaikan kpd mahasiswa bukan dengan tangan kosong.

Buat pengetahuan semua, lawatan ini hanya melibatkan sekitar Beijing sahaja. Walaupun sekitar Beijing sahaja tetapi kawasannya amat luas. Untuk pengetahuan semua perjalanan dari Beijing selatan ke Beijing Utara mengambil masa 6 jam perjalanan. Cuba bayangkan kalau dari Selatan Negeri sembilan ke Utara N9 mengambil masa 6jam… Jauh2..

JAUH perjalanan, luas pandangan dan tambah pengalaman. Antara yempat-tempat yang kami lawati adalah seperti Beijing Foreign Studies Universiti (BFSU), Beijing Language and Culture University (BLCU), Tembok Besar China, Forbidden City, Summer Palace dan beberapa buah masjid bersejarah dalam perkembangan tamadun Islam di sana serta tidak ketinggalan melawat pejabat Kedutaan Malaysia di China. Di mana, kami mengadakan sidang meja bulat bersama Persatuan Pelajar Beijing Foreign Studies University (BFSU) dan Beijing Language and Culture University atau lebih dikenali sebagai Student Union. Antara topik yang kami bincangkan berkaitan dengan hal ehwal pelajar seperti kebajikan, penganjuran program, keselamatan dan promosi yang dilaksanakan oleh wakil pelajar di universiti masing-masing.

Tidak lupa juga, pengalaman manis kami menyambut Aidiladha di Masjid Nuejie, Beijing. Solat Sunat Eid Adha di dalam keadaan sejuk terutama bagi lelaki kerana mereka solat di bahagian luar masjid. Sebelah malam pula, kami berpeluang untuk berhari raya di rumah untie Aishah and uncle Musa (Kawan ayah Nisreen) Chinese Muslim di Beijing..Melayan karenah Daud yang comel dan baby Isa, Makan Chinese Muslim Dishes n Cookies…huhu.. Thanks to Nisreen.

Mencipta Memori Terindah Bersama MPP USIM di Beijing

Memori bersama MPP

Advertisements

~ by zatieyzulkifli on January 3, 2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: