Sekadar berkongsi~

•January 3, 2010 • Leave a Comment

Bismillahirrahmannirrahim…

Sekian lama tenggelam dek kesibukan duniawi, otak semakin tepu utk berfikir n menulis… kurangnya mendengar tazkirah..:) tp Allah tu Maha penyayang kerana Dia memberi peringatan dengan apa yang berlaku di sekeliling kita…Alhamdulillah. Semoga kita mengambil iktibar daripadanya. Banyak yang ingin dikongsikan, tapi apakan daya, diri xmampu untuk membuat demikian…:)

Walaupun suda 3 hari selepas tahun baru 2010, 16 hari selepas tahun baru hijrah 1431..mungkin terlalu lambat untuk ucapkan tahun baru…Walakin Ala kulli hal, Kullu ‘Am wa antum bikhair..Selamat Tahun Baru.

Seminggu yang lepas semester terakhirku bermula, seminggu yang macam2 berlaku..huhu. Almaklumlah, semester akhir pelbagai kerenah kawan2 menyusun perancangan utk masa depan…daripada studies semester ini, plan sambung master after blaja ni hingga perancangan ke jinjang pelamin… Terutama kepada sahabat2 yang sedang berpraktikal sekarang..Teringat Mama kata, yang penting sekarang ni matlamat utama usaha sehabis baik untuk semester terakhir ni..:)

Sekadar berkongsi apa yang bermain di fikiran… tambahan tiada aktiviti sepanjang cuti new year n weekend ni… Bak kata seorang sahabat saya,jiwa seni ni mmg suka berkongsi (Sharing)…and wahai sahabatku, kawan saya kata, “sharing is caring“…huhu so, xsalahkan sharing ngan sume orang becoz caring ngan kawan2..:)

Last but not least, wahai sahabat2 sekalian…Walau apa jua yang kita lakukan dan rancangkan, pastikan kita mempunyai matlamat… perlu ada “Sense of begin with the end in mind“.. Macam Prof. Madya Dr. Norita kata dalam kelas programming last week, kita perlu ada misi dan visi dalam hidup kita..plg basic, kerana lillahi taala…and remember what u give, u get back… So, usaha yang terbaik dalam apa jua yang kita dilakukan supaya membuahkan hasil yang the best pada masa akan datang.

Advertisements

Salam Aidilfitri~

•September 19, 2009 • 2 Comments
Salam Aidilfitri~

Salam Aidilfitri~

Ahlan Ya Ramadhan~

•August 22, 2009 • Leave a Comment

Berlalu Rejab dan Syaaban, Ramadhan menjelma. Di mana, kita berpeluang untuk menikmati Ramadhan dengan pesta Ibadah sepanjang bulan ini.

Ramadhan yang Sama, Natijah yang Berbeza… Ungkapan keramat seorang sahabat Ogsem sebagai peringatan terakhirnya sebelum allahyarham pergi meninggalkan kita.

Setting Niat.. Upgrade Iman.. Download Sabar.. Delete Dosa.. Install Taubat.. Ahlan Ya Ramadhan~


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Rasulullah S.A.W bersabda:” Siapa yang bergembira dengan datangnya Ramadhan, maka Allah mengharamkan jasadnya masuk dalam ke pintu neraka”

RAMADHAN KARIM~

Jangan Risau Jika Belum Berpunya~

•July 22, 2009 • 5 Comments

Ikhwah, Akhawatku,

Dewasa ini ramai muda mudi yang belum berpunya. Rasa rendah diri, stres dan gejolak rasa ingin memiliki membuatkan mereka berusaha memenangi hati dalam memiliki seseorang tanpa mengenal halal dan haram. Yang penting dapat. Apa yang dapat? KAHWIN? Atau mengikut nafsu semata. Akhawat, maruah ialah kesanggupan untuk menjauhi yang haram dan dosa.


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Ikhwah juga Akhawatku,

Pilu hati ini melihat remaja yang merana kerana cinta. Pilu walaupun mereka yang merasai peritnya penangan cinta dusta, mereka masih tidak mampu mengarah diri mencari cinta hakiki. Tak serik-serik lagi diri diperhambakan untuk menagih cinta sementara hingga sanggup berkonflik dengan PENCIPTA CINTA. Semua batas-Nya diredah segala, tak kenal dosa dan pahala.

Ikhwah, Akhawatku,

‘’Benar bahawa lelakilah yang memulakan langkah pertama dalam lorong dosa, tetapi bila engkau tidak setuju, lelaki itu tidak akan berani. Dan andai bukan lantaran lemah gemalaimu, lelaki tidak akan bertambah parah.’’

3172836410_968e44b9c5

Cinta sebelum berkahwin itu hanya menjerumus ke lembah dosa dan zina. Jika mampu bertahan kejinjang pelamin sekalipun, percayalah bahawa rumah tangga itu takkan berkat. Apa tidaknya, asasnya dibina daripada dosa dan maksiat. Mana mungkin dapat menegakkan tiang takwa yang utuh kecuali dengan taubat. Rumah tangga akan menjadi tawar dan hambar. Semuanya dah dirasa dan terbiasa, nak rasa nikmatnya apa lagi?? Anak-anaklah yang akan menjadi mangsa. Terimalah ia sebagai hukuman di dunia. Amat pedih. Namum, terlalu sedikit berbanding pedihnya hukuman abadi di negeri sana.

Ikhwah dan Akhawatku,

Kuhembus nasihat ini kepadamu tanda kasih dan sayangku kerana Allah. Bagi yang belum berpunya, andalah pilihan Allah untuk mekar terpelihara sehingga tiba pula giliran anda mendapat seruan. Yakinlah! Jangan risau jika masih belum berpunya kerena mungkin Allah ingin bagi ketenangan dulu buat anda, untuk terus melangkah menggapai cita-cita. Usah peningkan kepala. Dia menguji anda sedikit masa lagi

Begitu juga buat pemuda yang belum berpunya, “first thing first” Utamakan yang lebih penting daripada apa yang penting. Kenali priority anda sekarang. Jika memang dah sampai saat nak memiliki, tabahlah dan teruskan berusaha. Ingat, pastikan waktu nak berusaha tu anda memang dah betul-betul mampu dan bersedia.

wanitaMemiliki seorang isteri solehah ibarat memiliki dunia dan seisinya. Sudah tentu jalan untuk mendapatkan sesuatu yang istimewa amat berliku dan banyak cabaran. Jangan putus asa. Rasa mulia dengan usaha yang dicurahkan walaupun pinangan pernah di tolak, usah rasa malu dan terhina kerana Allah menilai setiap usaha selagi berjalan di landasan-Nya. Teruskan usaha. Ingat, usaha yang Allah redha sahaja. Bagaimana dengan sms siang malam? Atau bergayut di telefon memanjang? Atau ajak keluar, belanja makan? Begitukah?…

Berusahalah menyediakan diri dan pikatlah ibu bapanya terlebih dahulu. Itu tip memikat wanita beriman. Sebaik-baiknya gunakan orang perantaraan untuk lebih menjaga warak dan iman.

Seringkali, seseorang mencari kekasih ibarat dia mendaki gunung yang tinggi. Pepohon berduri sanggup diredah, curam dan jurang sabar dirempuh. Namun apabila dia memilikinya, didapati insan yang dikejar itu dedaunan kering cuma. Begitulah perumpamaan sia-sianya usaha yang tak disalur dengan suluhan petunjuk al-Quran dan sunnah. Beringatlah, urusan jodoh tak ke mana. Sudah sedia tercatat seungkap nama di Loh Mahfuz untuk kita. Ianya urusan yang pasti. Apa yang tak pasti, sama ada kita mendapatkannya cara mulia atau sebaliknya. Waallahu’alam…


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

“Dinikahi wanita itu kerana empat perkara, kerana kecantikannya, kekayaannya, keturunannya dan agamanya, pilihlah yang beragama nescaya kamu akan bahagia.”

Sumber dari:

Munirah Rahim.,
http://www.facebook.com/home.php?ref=home#/note.php?note_id=121686747159&ref=nf

Regional Convention-Bali~

•July 19, 2009 • Leave a Comment

Regional Convention on Student Development

Antara Prensenters yang membentang~

Antara Prensenters yang membentang~

27-30 Mei 2009, Bali, Indonesia – Seramai tiga (3) orang wakil daripada Majlis Perwakilan Pelajar USIM mewakili USIM ke Regional Convention on Student Development yang bertempat di The Patra Bali, Indonesia yang dianjurkan oleh Universiti Utara Malaysia (UUM) dengan kerjasama Kemeterian Pengajian Tinggi, Biro Tatanegara Malaysia dan Udayana Unversitas Indonesia, Bali Indonesia. Selain USIM, konvensyen ini juga sertai oleh pelbagai Institut Pengajian Tinggi Awam dan Swasta antaranya, Universiti Malaya (UM), Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Tenaga Nasional (UNITEN), Udayana Unversitas Indonesia dan lain-lain.

semasa konvensyen

semasa konvensyen

Sebanyak 10 kertas kerja yang dibentangkan dalam konvensyen ini, di mana ianya dibentangkan oleh pembentang-pembentang dari Malaysia, Indonesia, Singapura, Hong Kong dan Australia seperti Naib Canselor Universiti Utara Malaysia, Penolong Pengarah Program Siswazah Universiti dari National University of Singapore dan lain-lain.

Antara tajuk-tajuk yang dibincangkan:-

Student Unions Serve as Training Grounds for Aspiring Politician : Country Observations.
• Student Representation In Decision- Making Process of University Administrative Systems
• Marketability of ASEAN Students in Global Markets.
• The Leadership Compass: Values and Ethics in Higher Education.
• Developing Student Leadership in Universities: What You Can Do
.

Konvensyen seperti ini bukan sahaja memberi pengalaman baru kepada pimpinan pelajar tetapi juga memberi pendedahan tentang isu-isu kemahasiswaan di rantau ASEAN. Moga program seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang.

Bermulanya lembaran baru~

•July 19, 2009 • Leave a Comment

Bismillahirrahmannirrahim…

Lama x update blog… Sebenarnya, banyak yang hendak dikongsikan… Cuma tidak ada idea nak d interpret ke dalam blog ni…

Bangunan Fakulti Pengajian Quran & Sunnah

Berlalu masa dua bulan practicum dan bermula Semester baru pada dua minggu yang lepas… Maka secara rasminya bermula lembaran baru ku sebagai pelajar tahun akhir di Universiti Sains Islam Malaysia…Banyak agenda yang perlu diselesaikan sebelum tamatnya title sebagai pelajar ijazah sarjana muda…

Secara jujurnya, dalam masa dua minggu ni rutin harian agak tidak tersusun… Still trying to adapt campus life semula… tapi mungkin ada juga sahabat-sahabat yang lain, cepat menyesuaikan diri dengan suasana yang baru…Bagi yang berjaya, Tahniah~

Busy Day

Busy Day

Kalau before ni, kerja memang banyak nak diselesaikan tapi still can manage to settle down one-by-one… Sekarang nak kata macam blur, xjuga… Cuma perasaan dan fikiran masih bercampur baur dek akibat terlalu lama berada di comfort zone..:D Yela, selalu kalau berada di kampus rushing2 pergi ke sana ke sini…dengan kerja-kerja persatuan, assignments, projects etc. So, memang mind da set, I must to do it before this and this… kalu time practicum, life is a bit easy..sampai balik umah pn lembik je..huhu sampai nk buat keje ape pn xtau.. Even kalau nak tolong mama pun benda da siap, paling2 pun kms dapur and time weekend jela..tu pun klu xde pegi memane…

Yang penting for take Note kat sini, lepas abis blaja and kalau da stat keje xmo jadi macam time practical aritu… Relax je banyak… Kalau kita da biasa rutin harian yang amat sibuk then tiba2 jadi amat relax..to start our busy routine back, it’ll take time~

رَبِّ ٱشۡرَحۡ لِى صَدۡرِى وَيَسِّرۡ لِى أَمۡرِى وَٱحۡلُلۡ عُقۡدَةً۬ مِّن لِّسَانِى يَفۡقَهُواْ قَوۡلِى~

“Usaha yang Terbaik untuk menjadi yang Terbaik dalam menghasilkan keputusan atau Hasil yang Terbaik… “

“Andai kata, hasil itu tidak sepertimana yang kita harapkan… Redhalah kerana Allah pasti akan berikan yang lebih baik daripada yang kita harapkan kerana Dia Maha Mengetahui apa yang terbaik buat hamba-hambaNya~”

Mana lagi Untung??

•July 11, 2009 • Leave a Comment

Sedikit Renungan Buat Kalian…

LELAKI …

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya. Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

3461011994_aac1688346
BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya.

BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu.. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin ini.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki.. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (mengikut kajian yang dibuat) tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

WANITA… 3643518389_59733afb25_o

Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki. Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya . Bukankah ibu adalah seorang wanita ?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya , manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil). Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabk an terhadap 4 wanita :

1. ibunya
2. isterinya
3. anak perempuannya, dan
4. saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini :

1. suaminya,
2. ayahnya,
3. anak lelakinya dan
4. saudara lelakinya .

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja :

1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya .

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita ….


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

Seorang wanita adalah pelengkap dan sememangnya istimewa di sisi seorang lelaki , tetapi ingatlah wahai lelaki…kamu sebenarnya adalah istimewa disisi Allah, maka dengan sebab itu DIA mengangkat kamu menjadi pemimpin…. maka dengan keistimewaan itu, JAGALAH dan HARGAILAH wanita sebaik-baiknya. ..supaya kelak masing2 lelaki dan wanita dapat pulang mengadap Allah dalam keadaan istimewa disisiNYA..

Firman Allah di dalam surah Ali- Imran:103

“Berpeganglah kamu sekalian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.

“Pada hari itu (hari qiamat) manusia diberitahu akan segala yang telah dikerjakannya dan yang telah ditinggalkan. Bahkan manusia itu, anggotanya menjadi saksi terhadap dirinya sendiri, walaupun dia berperi-peri memberikan alasan untuk membela diri ”


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini

P/s: Sesungguhnya Allah menjadikan lelaki dan perempuan itu sama untungnya…kerana Allah Maha Adil.. Syukurlah seadanya.. Wahai Wanita “Janganlah menjadi wanita yang disanjungi tetapi jadilah Wanita yang disegani”…